Ouderreis Stanislascollege Delft
 

Mummius verwoest Korinthe

Velleius Paterculus 1.13: De Romeinse generaal Mummius verwoest Korinthe (146 vChr.)

Luc leest in Korinthe deze tekst voor

In hetzelfde jaar waarin Karthago ineenstortte, heeft Mummius Korinthe compleet met de grond gelijk gemaakt, 952 jaar nadat het gesticht was door Aletes de zoon van Hippotes. Beide imperatores hebben als eerbetoon de naam van het door hen ovenvonnen volk aan hun naam toegevoegd gekregen: de een heette daarna Africanus, de ander Achaïcus. Mummius was daarmee de eerste ‘novus homo’ die zo’n bijnaam op grond van zijn moed verdiend heeft. De twee imperatores hielden er een heel verschillende manier van leven op na en ook hun belangstellingen liepen zeer uiteen. Scipio was zo’n verfijnd pleitbezorger en bewonderaar van kunsten en wetenschappen, dat hij Polybius en Panaetius, twee zeer knappe koppen, altijd bij zich had, of hij nu in Rome was of oorlog moest voeren in het buitenland. Niemand kon met meer smaak dan deze Scipio zijn schaarse vrije tijd tussen het werk vullen en hij is de kunsten steeds trouw gebleven, in oorlogs en in vredestijd. Altijd was hij bezig met oorlogvoering of met studeren. Zijn lichaam trainde hij door gevaren, zijn geest door wetenschapsbeoefening.

Mummius was zo’n botterik, dat hij na de inname van Korinthe, toen hij het transport naar Italië aan het regelen was van schilderijen en standbeelden die de grootste kunstenaars hadden vervaardigd, aan de transporteurs liet verordonneren, dat zij in geval van verlies, hem nieuwe zouden moeten bezorgen!

Toch moet je er niet aan twijfelen, geloof ik, Vinicius, dat het beter voor de staat geweest was als de waardering voor de Korinthische kunst gering was gebleven, dan die enorme waardering van nu, en dat het onbenul van de een passender was voor de waardigheid van onze staat dan het inzicht van de ander.

 
teksten/mummius_verwoest_korinthe.txt · Laatst gewijzigd: 2006/07/13 00:19 door luc
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki