Ouderreis Stanislascollege Delft
 

Kerameikos

door Simon

Zaterdagochtend 6 mei om half acht. De zon nog laag, het wordt mooi weer vandaag. Met enkele mensen lopen we door de Plaka. Voetstappen klinken in rustige straten. Er zijn enkele mensen op straat, weinig auto’s, terrassen zijn nog dicht of in voorbereiding. Hier en daar staat ME ter voorbereiding op de demonstratie tegen het Europese sociaal beleid. Na een kwartier komen we aan bij de Kerameikos, de oude begraafplaats.

Dit is de eerste rondleiding zonder uitleg van Hans. Dat zullen we weten. We lopen rond op het terrein en overzien het geheel: ons boekje van de Griekenlandreis in de hand. De begraafplaats van Athene lag pal buiten de toenmalige stadsmuren. De poort van de stad is ook op dit terrein. Langs het stroompje liep het voetpad naar Eleusis. Waar Hans altijd uitgebreid vertelt over wat, wanneer, wie en hoe…..moeten we het nu zelf uitzoeken. Het is een beetje als de overgang van klassikaal onderwijs naar zelfontdekkend leren met wat hulpmiddelen van de docent. Een soort van Oud Griekse onderwijsvernieuwing.

Het komende uur reconstrueren we gezamenlijk het verleden. Het riviertje vinden we direct. De gebouwen en muren eromheen veranderen ieder drie keer van bestemming. De stadsmuur draait in een uur tijd van noord naar zuid. De ingangspoort van de stad blijkt ergens anders te liggen dan we eerst dachten. Een suppoost geeft een waardevolle aanwijzing, maar weet ook weer niet alles. Na een uur hebben we het verleden in beeld. We beseffen, wat het is om dit zonder gids te doen. Hans is er niet, maar het gesprek gaat over hem.

Het volgende uur lopen we over de Kerameikos, de oude begraafplaats van Athene. We lopen langs oude grafmonumenten in een lieflijk landschap: groen, heuvelachtig, kronkelende voetpaden. We gaan het kleine museum binnen op de begraafplaats. Het museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de begraafcultuur door de Griekse geschiedenis heen: van 2000 tot vlak voor Christus. Iedere periode heeft een vitrine met enkele kenmerkende culturvoorwerpen. Eenvoudig, maar zeer instructief. Op de patio van het museum staan wat beelden.

Het loopt tegen 10 uur. Dit bezoek in de vroege ochtend was meer dan de moeite waard. Een rustige, antieke plek midden in een wereldstad. We lopen terug naar het hotel om te vertrekken. Langzaamaan komen we weer in een gemotoriseerde wereld met drukte en hectiek.

 
reis/dag9/kerameikos.txt · Laatst gewijzigd: 2006/07/09 15:45 door luc
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki