Ouderreis Stanislascollege Delft
 

De Akropolis

door Monique

Het was een mooie dag met een wolkenloze hemel, maar het waaide flink en dat maakte het wel fris. Ook vandaag staan we vroeg op om voor de drukte op de Akropolis te zijn.

Om ongeveer 9.30 uur staan we voor de ingang en wachten af of het Hans weer zal lukken ons gratis binnen te krijgen. Ja hoor, het formulier van het Griekse ministerie van cultuur ziet er nu met al die stempels zo indrukwekkend uit dat wij ook hier toegelaten worden als studenten met Hans als onze (erkende) gids.

:reis:dag8:akropolis001.jpg

Al torent de Akropolis vanuit de stad indrukwekkend boven ons uit, voor ons gevoel zijn we snel en zonder al te veel klimmen boven. Ik denk dat het komt doordat de gebouwen, of wat er van over is, zo groot en imposant zijn. Neem nou de Propyleen. Ook al staan de Romeinen bekend om hun grootse poortgebouwen, de Grieken konden er ook wat van. Je voelt je heel klein als je tussen de zuilen doorloopt.

:reis:dag8:akropolis002.jpg

Er wordt druk gebouwd en herbouwd op de site. Het tempeltje van Nike is helemaal afgebroken en wordt nu volgens de laatste kennis en techniek herbouwd.

:reis:dag8:akropolis003.jpg

:reis:dag8:akropolis004.jpg

Ook het Parthenon, de grote Tempel van Athene, staat flink in de steigers. Het Erechtheion is kennelijk al eerder gerestaureerd. Dat staat er mooi verzorgd bij. Hans leest hier zelf de laatste tekst uit ons boekje over het bouwprogramma van de Akropolis uit het “Leven van Perikles” van Plutarchus.

:reis:dag8:akropolis005.jpg

Tot slot gaan we het Akropolis-museum in, even lekker uit de wind. Het museum is op zich niet zo groot, maar er staan mooie dingen in zoals vier van de zes originele Karyatiden (de vrouwfiguren die het Erechteion sierden), een reconstructie van de tympana van het Pantheon en een aantal mooie Kores.

Na nog een laatste blik over de stad. Dalen we af naar de Agora, het volgende doel van deze dag.

:reis:dag8:akropolis006.jpg

 
reis/dag8/de_akropolis.txt · Laatst gewijzigd: 2006/07/09 15:27
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki