Ouderreis Stanislascollege Delft
 

Busreis naar Olympia, met onderweg een stop bij het klooster Agia Lavra

door Judith

:reis:dag4:agia_lavra001.jpg

Zo’n 5 kilometer van Kalavrita, ligt het klooster Agia Lavra. Vanaf de berg Helmos, waarop het klooster in het jaar 961 AD is gebouwd, heb je zicht op de hele valei van de Vouraikos rivier. Het ligt op een hoogte van 961 meter. In vroeger tijden woonden hier ook maar liefst 961 monniken.

:reis:dag4:agia_lavra002.jpg

:reis:dag4:agia_lavra003.jpg

De Byzantijnse kerk is een overblijfsel van het eerste klooster. In 1689 is het klooster verplaatst naar een iets lager gelegen plek.

Agia Lavra is een belangrijke historische plaats in Griekenland omdat hier de Griekse strijd voor onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk begonnen is. Onder de historische plataan bij de ingang van het klooster werd de vlag van de vrijheid geheven door Bisschop Germanos of Patras. Dit was op 25 maart 1821.

Tot drie keer toe is het klooster verwoest door brand. Twee keer waren de Turken de aanstichters van de verwoesting (in 1585 en 1827) en in 1943 werd het opnieuw in brand gezet door de Duitsers, als vergeldingsactie. De laatste 4 monniken en hun verzorger werden geëxecuteerd. Zij waren te oud om met de jongere monniken de bergen in te vluchten. Die executie vond plaats onder dezelfde plataan als waar in 1821 de onafhankelijkheid gevierd was.

:reis:dag4:agia_lavra004.jpg

Op dit moment wonen er nog maar enkele monniken in Agia Lavra. Tijdens ons bezoek aan het klooster werd ik getroffen door de geweldige uitstraling van één van die mannen. Een prachtige zwarte baard, het haar in een staartje, een indringende, donkere blik en met een tred zo licht als een veulentje, vervolgde hij, zonder ons een blik waardig te gunnen, zijn eigen bezigheden: de was! Wow. Wat een man: Was dit dan zo’n centaur uit de Griekse mythologie, die leefde in de Peloponnesische bergen of gewoon een Griekse Adonis, in een prachtig eeuwenoud klooster?

Daar hebben we nog smakelijk over kunnen filosoferen en om kunnen lachen, tijdens zo’n gezellige lunch met z’n allen.

:reis:dag4:agia_lavra005.jpg

:reis:dag4:agia_lavra006.jpg

 
reis/dag4/agia_lavra.txt · Laatst gewijzigd: 2006/07/09 15:25
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki