Ouderreis Stanislascollege Delft
 

Eleusis

door Kiki

29 april 2006, de 2e dag in Griekenland. Het was miezerig weer in Athene, onze bus wachtte op ons op het Kolokotroni-plein (genoemd naar één van de Griekse vrijheidstrijders). We vertrokken rond 8.30 richting Eleusis. Het verkeer was aardig druk toen we Athene verlieten.

:reis:dag2:eleusis001.jpg

In Eleusis aangekomen zag ik de smalle straten met veel geparkeerde auto’s langs de weg. Onze buschauffeur Marios rijdt gelukkig goed en niet te hard. Vlak voor onze site moest hij de bus keren langs een sinaasappelboom zodanig dat een tak ervan (met vruchtje) geamputeerd raakte. Wel zonde, maar ja, het barst daar van de sinaasappelbomen.

:reis:dag2:eleusis002.jpg

Het weer klaarde een beetje op en het was nog lekker stil daar. Hans zorgde voor de kaartjes en mapjes met plattegrond. Het verhaal van godin Demeter, die als moeder wanhopig zocht naar haar ontvoerde dochter Persephone en eens gerust heeft bij de bron hier, raakte mij. Gelukkig liep het verhaal goed af. Bij het Pleutoneion (grot), kwam Persephone uit de onderwereld terug.

:reis:dag2:eleusis003.jpg

Het Telesterion is wel een belangrijk onderdeel bij deze site met daarin het Anaktoron (het oude heilige der heilige, gebouwd in een later tijdperk). Hierin vond de initiatierite plaats. Het klonk zo geheimzinnig allemaal. Met al die overblijfselen rond die plek fantaseerde ik hoe het geweest zou zijn.

Na het lezen van de tekst bij een soort Bema gingen wij met z’n allen richting museum. Voor het museum controleerde één van de beheerdsters van de site of Hans zijn bevoegdheid als gids bij zich had. Ik ergerde me aan de manier waarop ze daarnaar informeerde, niet bepaald vriendelijk. Vanaf de voorkant van het museum heb je een mooi uitzicht naar de zee waar in de verte onze volgende reisbestemmingen liggen, het schiereiland Pelopponesos.

Bij het verlaten van het terrein zagen wij een groepje bezoekers, die een soort inwijding dans maakten.

 
reis/dag2/eleusis.txt · Laatst gewijzigd: 2006/07/09 16:10 door luc
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki