Ouderreis Stanislascollege Delft
 

Dag 1 - Heenreis en Athene

door Luc

Thecla en ik zijn reeds vroeg bij de school. Het is half drie ‘s nachts en erg koud. Gelukkig krijgen we warme koffie van de bewakers die die nacht de school in de gaten houden in verband met ‘stuntdag’. Rond drie uur is idereen present. Echter, de bus die ons naar vliegveld Zaventem zal brengen is meer dan een uur te laat. Na wat bellen blijkt de chauffeur zonder kaart op de verkeerde plek in Delft te staan. Toch komen we nog redelijk op tijd in Zaventem aan. Hans regelt de tickets, we gaan door de douane en hebben nog gelegenheid om even koffie te drinken, voordat de vlucht naar Zürich vertrekt.

Na de transfer op vliegveld Kloten vertrekken we richting Athene. Daar komen we om circa 14:30 uur aan. Het weer is grauw en licht regenachtig, de temperatuur zo’n 17 graden. Niet helemaal wat we van Griekenland verwachten. We lopen naar de bus die ons naar Athene zal brengen, met chauffeur Mario, die ons ook de rest van de reis zal begeleiden. Hier is enige consternatie doordat er een tas zoek is en ook Thecla er niet is. Gelukkig blijkt dat Thecla die tas onbeheerd heeft zien staan en erbij is blijven wachten in de aankomsthal.

:reis:dag1:imitos_im002132.jpg

De berg Imitos, gezien vanaf de snelweg, tolpunt Koropi

Athene ligt aan de andere kant van de berg Imitos, waar we vanaf het vliegveld omheen moeten. Dit duurt ongeveer één uur. In de stad vangen we vanuit de bus een glimp op van het Olympisch stadion en van de Zeustempel. Ook zien we een enkele palmboom en sinaasappelbomen. De aankomst in hotel Carolina is om een uur of vier.

Om 16:45 maken we een rondwandeling door Athene, ter kennismaking van de stad. Helaas houden we het niet helemaal droog. Vanaf het hotel gaan we links de Kolokotroni op, weer naar links langs een mooi Byzantijns kerkje, midden tussen de hoogbouw, en vervolgens langs vele kleine winkeltjes. De dames in het gezelschap willen direct niet meer verder, maar Hans houdt er flink de pas in. We lopen langs de Agora, van de weg gescheiden door het metrospoor. Dan links de berg op (Apostoulou Pavlou). Het hek naar de Pnyx is dicht (mooi pad de berg op), dus lopen we iets verder. Vanaf hier hebben we een mooi uitzicht op Akropolis en de stad, met rechts achter hek diverse opgravingen (tempel van Pan en mozaiekwerk).

:reis:dag1:im002138.jpg

Uitzicht vanaf de Pnyx, met op de achtergrond Athene met links de Lykabettosheuvel en rechts de Akropolis

Dan gaan we naar de Ayios Demetrios (foto), een Byzantijns kerkje waar een Turkse bevelhebber indertijd veel Grieken wilde ombrengen door een aanslag vanaf de Akropolis op de volle kerk te plegen. Om het effect nog te vergroten had hij veel andere kerken doen sluiten. Echter, zijn kruitopslag ontplofte voortijdig, zodat hij en zijn manschappen zelf omkwamen. Kortom, een verhaal dat de Grieken graag vertellen. Vanaf hier is er een mooi uitzicht over de stad, met de Akropolis en de de Lykabettosheuvel. Deze heuvel heeft een mythologische achtergrond. Toen Athena eens een rots vervoerde ter versterking van haar Akropolis, hoorde zij dat de dochters van Kekrops een door haar gegeven bevel in de wind hadden geslagen. In haar kwaadheid liet zij toen de rots vallen, die later de naam Lykabettos kreeg. Op de top staan een toren en een klein kerkje, gewijd aan Agios Georgios, de patroon van Griekenland.

Via een ander pad is de Pnyx vanaf hier wel te bereiken. Op deze plaats was vroeger de volksvergadering. In eerste instantie stond de spreker aan de kant van de stad, zodat het volk uitkeek op de stad gericht, later werd dit omgekeerd door de sprekersverhoging hoger op de heuvel te leggen; een muur zorgde ervoor dat de plek waar het volk stond niet afkalfde. Dit is ook de huidige situatie. Arthur doet hier Perikles na, door een redevoering van hem voor te lezen over de macht van het volk. Vanaf hier is ook de Stoa van Attalos te zien, op de Agora beneden.

:reis:dag1:im002146.jpg

Blik op Stoa van Attalos en de Byzantijnse kerk van de Heilige Apostelen op de Griekse agora, gezien vanaf de Areopagos

Dan dalen we weer af naar de weg en klimmen vervolgens omhoog naar de rots van de Areopagos. De naam betekent ‘heuvel van Ares’, de god van de oorlog. Hier zetelde de Areopagos, die rechtsprak over ontrouw tussen man en vrouw, volgens de overlevering ingesteld door Athena om de bloedige eerwraak te stoppen. Hierover leest Paula een stuk voor uit de Oresteia van Aischylos. Ook Paulus heeft hier op de heuvel gepredikt, net als op andere plekken in de stad. Zo ook bijvoorbeeld bij de tempel van de onbekende god; deze tempel werd door de pragmatische Grieken opgericht om vooral geen goden te vergeten; dezelfde instelling vinden we in het christendom terug in het feest van ‘Allerheiligen’. Thecla leest een stuk voor van Paulus.

Daarna lopen we aan de noordkant onderlangs de Akropolis langs, met uitzicht op de kathedraal en de ‘eilandwijk’ Anafiotika. Eilandbewoners die werden ingezet om Athene te laten expanderen bouwden hier hun ‘illegale’ huizen. Erg pittoresk. Hierna gaan we door deze wijk naar beneden, langs stijle trappen, op weg naar het restaurant Sissifos, midden in de wijk Plaka, het uitgaanscentrum van Athene. Om een uur of zeven komen we hier aan en maken we kennis met de Griekse keuken. Om circa 21:00 uur gaan we weer terug naar het hotel, via het plein voor de kathedraal. Hier is ook een grote souvenirwinkel, dag en nacht geopend.

 
reis/dag1/dag1.txt · Laatst gewijzigd: 2008/01/02 22:14 door luc
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki