Ouderreis Stanislascollege Delft
 

Korinthe

Het oude Korinthe was een belangrijke plaats in het antieke Griekenland. Homeros noemde Korinthe al florerend, een aanwijzing dat de plaats al welvarend was in de Myceense tijd. In de Dorische tijd bereikte Korinthe haar top, met de stichting van twee kolonies in het westen, waaronder Syracuse op Sicilië. Dit stimuleerde de handel en vergrootte de maritieme kracht. Ook de heerschappij over de Isthmus, de landengte tussen het vasteland en de Peloponnesos, bracht veel geld in het laatje, door het overladen van goederen uit schepen van de ene naar de andere kant van de landengte.

Toen Athene, na het verslaan van de Perzen, ook steeds machtiger begon te worden, leidde dit tot wedijver tussen beide steden. Dit leidde uiteindelijk tot de Peloponnesische oorlog (431 - 404 v. Chr.). Korinthe won uiteindelijk, maar was wel verzwakt. Sparta werd de sterkste Griekse stad, ook op zee. De Korinthische oorlog (395 - 387 v. Chr.), waarin Korinthe samenwerkte met Athene, Thebe en Argos, bracht hierin geen verandering.

Intussen begon koning Philippus II van Macedonië (vader van Alexander de Grote) zich met Griekse zaken te bemoeien. Ee Grieks coalitieleger kon hem niet tot staan brengen, en zijn victorie in 338 v. Chr. bouwde hij een grote vesting op de Akrokorinthos, een grote heuvel bij Korinthe. Later kwam de Akrokorinthos in handen van Korinthe, toen Korinthe toetrad tot het Achaisch bondgenootschap.

In 146 v. Chr. werd Korinthe verwoest door de Romeinse consul Mummius, omdat Korinthe als hoofdstad van het verbond zo’n rijke handelsstad was. Maar in 46 v. Chr. stichtte Julius Caesar op de ruïnes, een nieuwe, Romeinse stad. De stad bloeide weer op, met een zeer gemeleerde bevolking, met name uit oostelijke landen. Dat verklaart mogelijk de vroege stichting van een Christengemeenschap door apostel Paulus. In zijn ogen was Korinthe een en al zonde, o.a. doordat de tempel van Aphrodite op de Akrokorinthos een centrum voor prostitutie was.

De meeste overblijfselen van het oude Korinthe stammen daarom uit de Romeinse tijd. De tempel van Apollo is een uitzondering uit de zesde eeuw v. Chr.

In de Romeinse tijd

korinthe_romeinsetijd3d.jpg

Impressie van Korinthe in de Romeinse tijd.

korinthe_romeinsetijd.jpg

Plattegrond van Korinthe.

Foto's

:plaatsen:korinthe:im002169_korinthe_tempel_apollo.jpg

De tempel van Apollo.

:plaatsen:korinthe:im002174_korinthe_bron_peirene.jpg

De Bron van Peirene, uit de Romeinse tijd. De eerste bronnen zijn echter al ouder, uit de zevende eeuw v. Chr.

 
plaatsen/korinthe/korinthe.txt · Laatst gewijzigd: 2006/05/26 00:29 door luc
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki