Kanaal van Korinthe

Het kanaal doorsnijdt de bijna 6,5 km brede landengte bij Korinthe die de Peloponnesos eertijds vast verbond met het noorden van Griekenland. Het kanaal is 23 meter breed en 8 meter diep. De belangrijkste bruggen, voor auto- en treinverkeer, liggen zo’n 70 meter boven het water.

Het idee om hier een kanaal te graven en zo de Golf van Korinthe te verbinden met de Saronische Golf is al heel oud, met name doordat varen rondom de Pelopponesos niet zonder risico was en veel tijd kostte. De financiĆ«le en technische middelen waren echter in de achtste eeuw voor Christus, ten tijde van de bloei van Korinthe, niet beschikbaar. In plaats daarvan werd een geplaveide weg aangelegd, de ‘diolkos’, waarover complete schepen werden vervoerd op speciale platforms. Dit transport maakte Korinthe erg rijk.

De eerste echte poging voor een kanaal bleef uit tot 66 na Chr. Toen stak de Romeinse keizer Nero de eerste (gouden) spade in de grond, waarna enkele duizenden Joodse dwangarbeiders het werk overnamen. Men kwam een heel eind, echter, het werk werd niet voltooid. Het duurde nog tot 1882, toen een Frans initiatief het graven aan het kanaal nieuw leven inblies. Pas in 1893 werd de klus voltooid.

In het kanaal moet gesleept worden, om afbrokkeling van de wand van het kanaal te voorkomen. Dat, en de geringe diepgang van het kanaal, zijn de redenen waarom grotere schepen (boven de 10.000 ton) om de landengte heen varen.

:plaatsen:kanaal_van_korinthe:im002163_kanaal_van_korinthe.jpg

Het kanaal, gezien vanaf de doorgaande weg in noordwestelijke richting

Isthmiabrug

Meer naar het oosten ligt het kanaal minder diep. Daar ligt de Isthmiabrug, voor auto’s en voetgangers. Het bijzondere aan de brug is dat, wanneer een schip door het kanaal vaart, de brug wordt afgezonken naar de bodem van het kanaal. Wanneer de brug weer boven water komt, sprinten kinderen de brug op om de kleine visjes te vangen die liggen te spartelen op het brugdek.

:plaatsen:kanaal_van_korinthe:im002242_isthmiabrug.jpg

Op de foto komt de brug net weer boven water, nadat een schip is gepasseerd.

 
plaatsen/kanaal_van_korinthe/kanaal_van_korinthe.txt · Laatst gewijzigd: 2006/05/11 18:05 door luc
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki