Ouderreis Stanislascollege Delft
 

Eleusis

Het heiligdom in Eleusis was één van de belangrijkste culturele centra in de oude wereld. Hier werd vanaf de Myceense tijd (1350 v. Chr.) tot 400 na Chr. Demeter aanbeden. Demeter werd beschouwd als ‘Moeder Aarde’ en was in die hoedanigheid de godin van de landbouw. Zij was de dochter van Kronos en Rhea, en een zus van Zeus.

Haar dochter Persephone werd door Hades, de god van de onderwereld, ontvoerd. Door verdriet overmand, zworf Demeter over de aarde, op zoek naar haar dochter. Toen zij in Eleusis halt hield bij een bron gaf een herderszoon haar onderdak. Als dank hiervoor leerde zij de herder en de andere mensen van Eleusis hoe zij de aarde konden bewerken, en vroeg zij om op deze plek ook een heiligdom voor haar te stichten. Uiteindelijk bemiddelde Zeus in de vete tussen Hades en Demeter, met als compromis dat Persephone negen maanden bij Hades in de onderwereld verbleef en drie maanden (in de lente) bij haar moeder bovengronds; dit is een verklaring voor de seizoenen, met in de lente het uitlopen van de gewassen.

In het heiligdom in Eleusis vonden sindsdien ieder jaar in september de Mysteriën ter ere van de twee godinnen plaats, die dus teruggaan op een oeroude vruchtbaarheidsritus. Om te mogen deelnemen aan het ritueel moest men eerst ingewijd zijn. Dit kon iedereen worden, ongeacht rang of stand. Op alle ingewijden rustte een absolute zwijgplicht. Deze plicht werd zo ernstig genomen dat niet-ingewijden alleen maar konden gissen wat er zich in werkelijkheid afspeelde, tot op de dag van vandaag. Deelnemen aan de geheime cultus ging gepaard met een inwijdingsritueel dat dagen duurde.

eleusis_heiligdom_demeter_persephone.jpg

Plattegrond van het heiligdom van Demeter en Persephone.

Legenda
PR grote propylaeën (Romeins: keizer Marcus Aurelius);
B brongebouw (Romeins); hier zou Demeter gerust hebben tijdens de zoektocht naar haar dochter en door de dochters van de koning zijn geholpen;
Ar Artemis-tempel (Romeins);
P kleine Propylaeën (Romeinse resten uit de Republiek; locatie al t.t.v. Perikles);
PL Ploutoneion (grot waar Persephone uit de Onderwereld terugkwam);
32 Korè-tempel;
T Telestèrion (Perikles), de hal van de initiatie, met daarin het oude heilige der heilige:
A het Anaktoron (het kleinere Telesterion, binnen dat van Perikles, dateert uit de tijd van Peisistratos)
Muren m.n. van Peisistratos (grijs: 6e eeuw) en van Perikles (zwart)
M museum

Foto's

:plaatsen:eleusis:im002156_eleusis_telesterion.jpg

De grote hal van het Telestèrion. Hier kwamen de ingewijden bij elkaar voor de geheime riten. Er was plaats voor zo’n 3000 personen.

:plaatsen:eleusis:im002153_eleusis_ploutoneion.jpg

De grot naar de onderwereld (het Ploutoneion; Pluto is de Romeinse naam voor Hades), gezien vanaf de Kleine Propylaia. Hier kwam Persophene één keer per jaar vanuit de onderwereld naar de aarde om bij haar moeder Demeter te verblijven.

 
plaatsen/eleusis/eleusis.txt · Laatst gewijzigd: 2006/05/25 21:49 door luc
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki